Septītajā Pasaules Garšas salonā (Salone del Gusto) un konferencē Terra Madre, kas no 23. līdz 27. oktobrim notika Turīnā, Itālijā, varēja nobaudīt arī Jāņu sieru. Divi siera rituļi no Latvijas turp aizceļoja, pateicoties siera darītājai Initai Mednei no Skaistkalnes pagasta Bauskas rajonā.
Pasaules Garšas salonu reizi divos gados organizē bezpeļņas ekogastronomiskā kustība Slow Food, kas radās kā protests ātrās ēdināšanas uzņēmumu izplatībai un vietējo ēšanas tradīciju izzušanai. Vienlaikus notiek arī konference Terra Madre, kurā pulcējas tradicionālo produktu ražotāji, pavāri un izglītības darbinieki, kuri atbalsta Slow Food filosofiju. Šogad Terra Madre piedalījās delegāti no 153 valstīm, tai skaitā Latvijas. Savukārt Garšas salons piesaistīja 180 tūkstošus apmeklētāju.
Inita Medne Slow Food kustībā iestājusies pirms diviem gadiem, pēc Mārtiņa Rītiņa, kustības pirmā atbalstītāja Latvijā, pamudinājuma. «Toreiz televīzijā redzēju Slow Food dibinātāja Karlo Petrini uzstāšanos un iepriekšējo mazo ražotāju pulcēšanos Terra Madre, kas mani ļoti piesaistīja ar savām idejām par tīru, godīgu un tradicionālu pārtikas ražošanu. Nemaz nevarēju iedomāties, ka pēc diviem gadiem pati šeit nonākšu, bet Slow Food atbalstīja šo braucienu, par ko esmu ļoti priecīga.»
Initai šobrīd pieder tikai viena gotiņa, Grieta. «Taisu maz siera, toties ļoti kvalitatīvi un rūpīgi. Vairāk par divām govīm turēt nevēlētos, jo tad nevarētu būt droša par produkta kvalitāti,» saka Inita, kuras ražojumu var iegādāties Bauskas tirgū vai Zaļajā tirdziņā, kas notiek Berga Bazārā Rīgā. Nedēļā no Grietas dotā piena var sasiet sešus rituļus siera, un siera ražotājas ieņēmumi gadā nepārsniedz 3000 latu.
Neko līdzīgu latviešu Jāņu sieram citur pasaulē Inita nezinot. «Tāpēc jau izvēlējāmies atvest uz Turīnu tieši šo Latvijas produktu pērli,» viņa saka. Latvijai šogad Terra Madre un Salone del Gusto vēl nebija ierīkots atsevišķs stends, tomēr atbraukušie latvieši izrādīja attapību un, izmantojot sarullētu avīžu ķīpas, ierīkoja improvizētu degustācijas punktu tieši krustcelēs starp Salone del Gusto tirdziņu un Slow Food kopienu stendiem no visiem kontinentiem. Kā novēroja Db, latviešu Jāņu sieram, ar kuru cienāja tautastērpos ģērbušās Inita Medne un garšaugu audzētāja Anna Šmite, bija liela piekrišana, un degustētāji interesējās gan par produktu, gan valsti, no kurienes tas nāk.
Saskaņā ar jaunāko Terra Madre katalogu Slow Food kopienu lokā no Latvijas iekļauti arī rudzu maizes, bērzu sulas, brieža gaļas, etiķa un eļļas ražotāji. Savukārt no pavāriem Slow Food piedalās Mārtiņš Rītiņš (Vincents), Māris Jansons (La Boheme) un Ivans Šmigarevs (Vincents).
Vairāk par Salone del Gusto lasiet Db žurnālā Impulss.
#1/8
Latviešu zemnieces Anna Šmite (no kreisās) un Inita Medne Turīnā notiekošajā Pasaules Garšas salonā cienā ar Jāņu sieru.
#5/8
Daudziem Pasaules Garšas salona apmeklētājiem Jāņu siers ir ļoti eksotisks produkts.
#7/8
Itāļu produktiem izstādē bija atvēlēts gana daudz vietas. Protams – slavenais parmezāns.