Rīgas Dzirnavnieks: Bioloģisko produkciju sūtām konteineros 

Bioloģiskā produkcija ir virziens, kurā ļoti strauji attīstāmies, intervijā Dienas Biznesam stāsta a/s Rīgas Dzirnavnieks direktore Anita Skudra.

Sandra Dieziņa, 18.4.2018
1/4

Anita Skudra

Foto: Sintija Zandersone/LETA

Fragments no intervijas, kas publicēta 18. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness:

Vai ražosiet arī bioloģisko produkciju? Vai jūtams, ka biopārtiku pieprasa vairāk?

Būs. Jau šobrīd ir. Gatavojoties nākamajam finanšu gadam, vērtējam savas iespējas. Jau tagad redzam, ka pieprasījums pēc bioloģiskās produkcijas eksporta tirgos aug un šiem produktiem ir ļoti liels potenciāls. Pēc bioloģiskajiem produktiem ir pieprasījums gan Eiropā, gan Āzijā, arī citos tirgos. Pirms pieciem līdz septiņiem gadiem cilvēkiem nebija lielas intereses par bioloģisko pārtiku, bet pēdējos gados viņi par to domā aizvien vairāk. Bioloģiskā produkcija ir virziens, kurā ļoti strauji attīstāmies. Bioloģiski sertificētus produktus ražojam jau desmit gadus. Slēdzam līgumus ar zemnieku saimniecībām par bioloģiskās produkcijas ražošanu. Pieprasījums pēc tās aug par 20–30%, bet Latvijā cilvēku skaits ir tik mazs, ka pieaugums nav salīdzināms ar to kāpumu, kas ir Eiropas tirgos, kur bioloģisko produkciju sūtām konteineros. Sadarbības klienti paši brauc un veic auditus, viņiem ir ļoti stingras prasības, pat augstākas nekā ISO. Mums ir gan ISO, gan BRC, gan Halal un Košer sertifikāti, bet tad, kad brauc klienti un auditē, saprotam, cik tas ir nesalīdzināmi nopietnāk. Ikviens klients rūpējas par savu produktu drošību un kvalitāti un veic savu auditu. Mūsu spēcīgā puse ir tā, ka varam tepat uz vietas ražotnē nodalīt konvencionālos graudus no bioloģiskajiem.

Vai šogad būs vairāk bioloģisko auzu audzētāju?

Nebūs. Auzu audzēšanas programmas ietvaros strādāsim ar 30 zemnieku saimniecībām un paplašināsimies to ietvaros, palielinot apjomus. Saimniecības galvenokārt atrodas Latgalē, Vidzemē, Sēlijā un dažas ir Zemgalē. No šīm bioloģiskos graudus audzēs vien daļa.

Kādas ir tendences? Vai joprojām tirgū pieprasa ātri pagatavojamus produktus?

No vienas puses, jā, bet, no otras puses, cilvēki vairāk skatās uz veselīgumu un to, no kā sastāv produkts. Tāpēc esam pārskatījuši savu produktu klāstu. Ātri vārāmajās putrās esam samazinājuši cukura daudzumu par 30%, jo saprotam, ka veselīgumam seko visi. Mums ir pienākums patērētājam sniegt šo produktu. Es teiktu, ka ieradumi iet pa spirāli. Ja vienā brīdī parādās kaut kas jauns un moderns, tad pēc tam atgriežas jau ierastais, tradicionālais, nenoraidot jauno. Vienubrīd bija ļoti populāri mājās cept maizi. Šobrīd tas ir apstājies. Protams, ka ir savs klientu loks, kuri pērk maisījumus un cep maizi, bet šis segments vairs neaug, tas ir nostabilizējies. Šobrīd ir atgriešanās pie tradīcijām un pamatiem.

Visa intervija lasāma 18. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Tevi varētu interesēt

Uzzini, kā radušies uzņēmumu Fazer, Rīgas Dzirnavnieks, Madara Cosmetics, Lāči un Bite...

Zemnieku saimniecība Vizbuļi Dobeles novadā nav liela pēc hektāru skaita, bet ir liela tās saimnieku...

Latvija no 2005. līdz 2016. gadam ir kāpinājusi pesticīdu izmantošanu, esam panākuši...

Laikraksta Dienas Bizness abonenti ceturtdien, 22. martā, kopā ar laikrakstu saņem žurnāla «Biznesa...

Šodien pie DB abonentiem dodas projekta Biznesa Plāns nu jau ceturtais izdevums, kas...

Nepalaid garām

Ja valsts eksperts apgalvo, ka šķeldu ceļa uzturēšana izmaksās 10 miljonus nākamo...

Eiropas Savienības prioritātes ir mainījušās. Tuvākajā laikā var sākt mainīties Eiropas ekonomiskie...

Igauņi pirmie pārgāja uz dabasgāzes izmantošanu sabiedriskajā transportā un Tallinā gandrīz...

"Dienas Bizness" sadarbībā ar "Lursoft" ik gadu izdod zīmola izdevumu "TOP 500",...

No šīs sadaļas

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas pie SIA «Orkla Confectionery & Snacks...

Igaunijas Veterinārais un pārtikas dienests vienojies par eksporta sertifikātu ar Melnkalnes Veterināro...

Ventspils novada alusdarītava SIA Užavas alus attīstībā ieguldīs gandrīz divus miljonus eiro....

Piena pārstrādes uzņēmuma AS «Preiļu siers» padomē reģistrētas vairākas izmaiņas, padomi...

Direktīvas mērķis ir ierobežot negodīgas tirdzniecības prakses visā pārtikas piegādes ķēdē,...

Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA «Maiznīca Flora» pagājušajā gadā strādājusi...

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv ciemojas pie bērnu bioloģisko biezeņu ražotājas SIA...

Februārī SIA «Lat Eko Food» jeb zīmols «Rūdolfs» piedalījās izstādē Nirnbergā «BIOFACH»,...

Saldējuma ražotājs SIA «Rūjienas saldējums», kas pēdējos gados strādājis ar zaudējumiem,...

Augošajai tendencei atteikties no sprostos dētu vistu olu izmantošanas šogad pievienojušies vairāki...