Mana pieredze: Uz Kuldīgu pēc kafijas buķetes 

Klāvs Šlakorcins un Ingmārs Lādens piesātinātajā Kuldīgas restorānu un kafejnīcu segmentā saredzējuši jaunu nišu un atvēruši kafijas grauzdētavu Curonia Coffee Roasters

Linda Zalāne, 31.10.2018
1/20

SIA Capulus Terra valdes priekšsēdētājs Klāvs Šlakorcins (no kreisās) un valdes loceklis Ingmārs Lādens

Foto: Evija Trifanova/LETA

Klāvs restorānu un viesnīcu industrijā strādā aptuveni 20 gadus, kuru laikā gan Latvijā, gan ārvalstīs apguvis dažādas šīs jomas šķautnes, bijis arī barista, tas ir, kafijas bārmenis. Mācoties aroda knifiņus, viņam radās ideja atvērt Kuldīgā t.s. speciality jeb īpaši atlasītās kafijas grauzdētavu, un kā biznesa partneri viņš uzrunāja senu paziņu Ingmāru Lādenu, kuram līdz šim darba jomas bijušas nesaistītas ar HoReCa segmentu. «Vēlamies cilvēkiem parādīt pasaules līmeņa produktu, mudināt izprast, cik dažādi spēj būt kafijas aromāti un garšas buķetes. Šī ir ne tikai pirmā kafijas grauzdētava Kuldīgā, bet Kurzemē kopumā,» stāsta SIA Capulus Terra (Curonia Coffee Roasters) valdes priekšsēdētājs Klāvs Šlakorcins.

Uzņēmēji ir īsteni Kurzemes patrioti, līdz ar to arī grauzdētavā tapušā produkta zīmols izvēlēts par godu šai Latvijas pusei. Proti, vārds «Curonia» latīņu valodā nozīmē Kurzeme, bet zīmolā attēlotais kuģis ir līdzīgs tam, ar kādu savulaik pārvietojās diženais XVII gs. Kuldīgā dzimušais uzņēmējs hercogs Jēkabs, kurš bija viens no pirmajiem, kurš Kurzemē izplatīja kafiju.

Pašu spēkiem

Abi uzņēmēji atzīst, ka līdz šim lielākais biznesa sākšanas klupšanas akmens bijusi nepietiekamā naudas aprite. «Bankā kredītu dabūt nav iespējams, līdz ar to iztiekam ar pašu līdzekļiem, esam piesaistījuši arī Eiropas Savienības struktūrfonda līdzfinansējumu un izmantojam Kuldīgas biznesa inkubatora sniegto atbalstu. Līdz šim lielākās investīcijas bijušas kafijas grauzdēšanas tehnikas iegādē, un šim nolūkam novirzīti aptuveni 50 tūkst. eiro. Vēl mēs līdzās grauzdētavai veidojam kafejnīcu, kas durvis vērs novembrī, un arī tās izveidē un virtuves tehnikas iegādē nepieciešami ieguldījumi. Provizoriski būs vajadzīgi kādi 100 tūkst. eiro,» atklāj uzņēmuma valdes loceklis Ingmārs Lādens.

Uzņēmēju prātus bažīgus dara komandas nokomplektēšana. I. Lādens spriež, ka viesmīļus ar vai bez zināšanām būs diezgan reāli atrast, taču lielākās problēmas būs ar pavāra piesaistīšanu. Viņaprāt, darbiniekus vajadzētu meklēt no vietējo pulka, jo cilvēkiem varētu šķist apgrūtinoši uz darbu mērot garāku ceļu no apkārtējām pilsētām vai ciemiem. Taujāti, vai Kuldīgā kafejnīcu un restorānu segments jau nav piesātināts, abi teic, ka aktīvajā vasaras sezonā, kad pilsētā viesojas ļoti daudz gan Latvijas ceļotāju, gan ārvalstu viesu, ēdināšanas jomas uzņēmumiem ir darba pilnas rokas, un to apmeklētājiem pēc kārotās pusdienu porcijas jāgaida vismaz stunda. Protams, atšķirīga apmeklētāju aprite ir rudenī un ziemā, bet arī tad pilsēta domā, kā piesaistīt viesus. Tāpat kā Rīgā, arī Kuldīgā rudenī un pavasarī tiek rīkota Restorānu nedēļa, kas ir vēl viens magnēts atbraukt līdz šai Kurzemes pērlei, lai ieturētu gardu maltīti un pie reizes izstaigātu pilsētu un novērtētu, kas tajā jauns.

Visu rakstu Uz Kuldīgu pēc kafijas buķetes lasiet 31. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Tevi varētu interesēt

Kuldīgas novada pašvaldība sadarbībā ar Brandenburgas Tehniskās universitātes Pasaules mantojuma...

Vietai ir nozīme, laikrakstam Dienas Bizness akcentē uzņēmējs Mārtiņš Einbergs, kurš kopā...

Kuldīgas gājēju ielas malā četrus gadus saimnieko Aleksandrs Lange ar kundzi, kuri...

Gleznainā vietā Kuldīgā, ar skatu uz Ventas rumbu pirms pieciem gadiem durvis...

Kuldīgā ir četras viesnīcas – Metropole, Jēkaba sēta, Virkas muiža un 2...

Nepalaid garām

LR Ģenerālprokuratūra, izmeklējot lietu par it kā 50 miljonu eiro naudas atmazgāšanas...

Eiropas Savienības prioritātes ir mainījušās. Tuvākajā laikā var sākt mainīties Eiropas ekonomiskie...

"Dienas Bizness" sadarbībā ar "Lursoft" ik gadu izdod zīmola izdevumu "TOP 500",...

No šīs sadaļas

Ivars Saide 20 savas dzīves gadus ir strādājis šovbiznesa industrijā - bijis...

Bundzinieka, amatnieka Krišjāņa Kupcāna pirmās radītās bungas, kas paredzētas pašam, vēl arvien...

Burgernīcas Street Burgers vadītājs Aleksandrs Vēvers Āgenskalnā atvēris picēriju Street Pizza,...

Ar sliktu garastāvokli nav jēgas taisīt kūku, uzsver Gulbenes uzņēmēja Inese Veismane....

Divu lietuviešu, brāļu Daniela un Matas (Danielius and Matas Jakutis) radītais pulksteņu...

Vēlme apvienot skaisto ar praktisko ir bērnu apģērbu zīmola Wuf Kids stūrakmens....

Stradu pagasta piemājas saimniecībā Pakalnieši jau vairākus gadus tiek ražots Pakalniešu siers....

Sliktākā pieredze ir bijusi ar modes lielvalsti Franciju, atzīst viena no apģērbu...

Latvijā radītie tricikli Wolftrike vispirms izturējuši trieciena pārbaudi pašmāju drifta hallē...

Keramiķe Linda Romanovska atradusi līdzsvaru un īsto dzīves telpu, kurā bez stresa,...